ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ελαιόλαδο

Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη, οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει, εκτός των άλλων, και τις φαρμακευτικές δράσεις του ελαιόλαδου. Το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά και θεωρούνταν και φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες. Και όχι μόνο αυτό, είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ, που γνώριζαν, ποιος τύπος λαδιού, έχει περισσότερες δραστικές φαρμακευτικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας, και ποιος όχι. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες.

Ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς της Ελιάς της Ευρωπαϊκής (Οlea europea) με μέσα αποκλειστικά μηχανικά και μεθόδους ή επεξεργασίες οπωσδήποτε φυσικές, σε θερμοκρασίες που να μην προκαλούν αλλοίωση του ελαίου.

Σύσταση και διατροφική αξία

Η σύσταση του ελαιολάδου είναι μοναδική και διαφέρει σημαντικά από αυτήν των υπολοίπων λιπαρών τροφίμων, φυτικών και ζωικών. Πιο συγκεκριμένα, το ελαιόλαδο:

  • Είναι απολύτως φυσικό προϊόν χωρίς καμία πρόσμειξη και κανένα πρόσθετο τροφίμων – δεν έχει συντηρητικά, χρωστικές, τεχνητά αρώματα κ.λπ.
  • Αποτελείται κατά περίπου 99% από λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε αυτό με τη μορφή τριγλυκεριδίων.
  • Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ιδίως δε σε ελαϊκό οξύ (ω-9 λιπαρό οξύ).
  • Περιέχει 6-8% λινελαϊκό οξύ, ένα από τα βασικά ω-6 λιπαρά οξέα (πολυακόρεστα).
  • Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορα αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικές ουσίες (καροτένια, βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες, φλαβονοειδή, σκουαλένιο κ.ά.).
  • Δεν περιέχει νερό, πρωτεΐνες, γλουτένη, υδατάνθρακες, χοληστερίνη ή νάτριο (αλάτι).

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε όλα τα παραπάνω, το ελαιόλαδο αποκτά χαλαρωτικές ιδιότητες και συμβάλλει στην αναζωογόνηση του δέρματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *